Բաղադրությունը
Խմոր
- 80 գ ալյուր,
- 50 գ կարտոֆիլի կամ եգիպտացորենի օսլա,
- 200 գ շաքարավազ,
- 5 հատ ձու,
- 0.5 թեյի գդալ քրքում,
- 1 թեյի գդալ փխրեցուցիչ:
Կրեմ
- 250 մլ կաթ,
- 50 գ շաքարավազ,
- 2 հատ դեղնուց,
- 1 ճաշի գդալ ալյուր,
- 1 հատ լիմոնի ցեդրա,
- 300 մլ սերուցք (33%),
- 70 գ շաքարի փոշի,
- վանիլին:
Պատրաստման եղանակը
Ձվի սպիտակուցը և դեղնուցն առանձնացնել:
Սպիտակուցը հարել այնքան, մինչև փրփրուն սպիտակ զանգված կստացվի:
Հարված սպիտակուցի վրա մաս-մաս ավելացնել շաքարավազը: Այդ ընթացքում անընդհատ շարունակել հարել: Պետք է ստացվի կայուն սպիտակ զանգված:
Ձվի դեղնուցները հատ առ հատ ավելացնել զանգվածի մեջ՝ զուգահեռաբար հարելով: Խմորի դեղին երանգի համար քրքում ավելացնել:
Ալյուրը և օսլան խառնել, մաղել և 2 մասով ավելացնել ձվային զանգվածի մեջ: Գդալով զգուշությամբ խառնել:
Այնուհետև ավելացնել փխրեցուցիչը ու խառնել:
Ձևամանի (22սմ) հատակը ծածկել յուղաթղթով, և խմորը լցնել մեջը:
Թխել 35-40 րոպե 170 ջերմաստիճանում:
Կրեմը պատրաստելու համար թավայի մեջ լցնել կաթը, 1 լիմոնի ցեդրան և եռացնել: Հետո քամել, որպեսզի ցեդրան կաթից առանձնանա: Կաթը թողնել, որ սառչի:
Առանձին թավայի մեջ դեղնուցը շաքարավազի հետ տրորել, ավելացնել ալյուր, խառնել, ու աստիճանաբար ավելացնել կաթը:
Այս զանգվածը դնել կրակին ու եփել, այնքան մինչև զանգվածը կպնդանա: Եփելիս անընդհատ խառնել: Իսկ հետո լցնել առանձին ամանի մեջ, ծածկել սննդային տոպրակով և թողնել, որ հովանա:
Սառը սերուցքը հարել: Սկզբից հարել ցածր արագությամբ, իսկ հետո հարիչի արագությունը աստիճանաբար ավելացնել: Սերուցքի մեջ մաս-մաս ավելացնել շաքարի փոշին ու շարունակել հարել: Սա մոտ 5 րոպե կտևի:
Սերուցքով զանգվածի վրա մաս-մաս ավելացնել եփովի կրեմը ու հարել:
Բիսկվիթի վերևի հատվածը կափարիչի պես կտրել: Բիսկվիթի մեջ խմորը փորել: Այդ դատարկ հատվածում լցնել կրեմը, ու առանձնացված «կափարիչ» շերտով ծածկել: Կրեմից նախապես մի փոքր առանձնացնել տորթի վրա քսելու համար:
Բիսկվիթի միջին հատվածից առանձնացված խմորի կտորները ձեռքով մանրացնել:
Բիսկվիթը կարող եք թրջել որևէ ցիտրուսային լիկյորով, կամ ըստ ցանկության այլ օշարակով:
Տորթը ծածկել կրեմով, խմորի կտրոներով/փշրանքներով ձևավորել:
2 ժամ թողնել, որ կրեմը ներծծվի:
Բարի ախորժակ