Բաղադրությունը
Խմոր
- 4 հատ ձու,
- 1 բաժակ ալյուր,
- 1 բաժակ ջուր,
- 1/4 թեյի գդալ աղ,
- 100 գ կարագ կամ մարգարին:
Կրեմ
- 500-550 գ թթվասեր (20% և ավել յուղայնությամբ),
- 1 բաժակ շաքարավազ:
Լրացուցիչ
- 100 գ կաթնային շոկոլադ:
Պատրաստման եղանակը
Հաստ հատակով թավայի մեջ լցնել ջուրը, փափուկ կարագը, աղը և խառնել այնքան, մինչև կարագն ամբողջությամբ կլուծվի:
Հենց զանգվածը սկսի եռալ, ավելացնել մաղված ալյուրը ամբողջությամբ և արագ խառնել:
Ստացվում է համասեռ խմոր: Խմորը լցնել այլ ամանի մեջ և թողնել, որ հովանա:
Երբ խմորը բավականաչափ կհովանա և գոլ կլինի, հատ առ հատ ավելացնել ձուն և խառնել: (Եթե խմորը բավականաչափ հովացած չլինի, ձուն ավելացնելիս եփվածի պես կլինի, և վերջնական խմորը չի ստացվի)
Արդյունքում ստացվում է կպչուն խմոր:
Խմորը լցնել խոհարարական պարկի մեջ, և «մատիկների» պես կտորներ առանձնացնել՝ դնելով յուղաթղթով ծածկված ջեռոցի ամանի վրա: Եթե խոհարարական պարկ չկա, կարելի է գդալի օգնությամբ ձևավորել «մատիկները»:
Թխել 10 րոպե 200 ջերմաստիճանում: 10 րոպե անց ջերմաստիճանը նվազեցնել 180 և այդպես թխել մոտ 15-20 րոպե: «Մատիկները» ստանում են ոսկեգույն երանգ:
«Մատիկները» թողնել, որ սառչեն:
Կրեմը պատրաստելու համար թթվասերի կեսը խառնել շաքարավազի կամ շաքարի փոշու հետ, 10 րոպե թողնել, որ շաքարավազը սկսի լուծվել, հետո ավելացնել թթվասերի մնացած մասը և հարել:
Ձևմանը (24սմ) ծածկել սննդային տոպրակով: «Մատիկները» թաթախել կրեմի մեջ և շարել ուղղահայաց դիրքով: Ձևամանի մեջտեղի հատվածում կրեմ քսել, և կրեմով թաթախված «մատիկները» հորիզոնական ուղղությամբ դնել մեջտեղի հատվածում:
Այսպես դասավորել բոլոր «մատիկները»: Վերին շերտն ամբողջությամբ ծածկել կրեմով:
Կրեմից մի փոքր պահել:
Տորթը դնել սառնարանում 4-5 ժամ, որպեսզի կրեմը ներծծվի:
Վերջում հանել ձևամանը և սննդային տոպրակը, իսկ պահված կրեմը քսել տորթի կողքերին: Տորթը ձևավորել հալեցրած շոկոլադով:
Բարի ախորժակ